Keresés

Elérhetőség

Tarvízió Kft
Kórház u. 14
Nagykanizsa
8800

+36303830100

tarmihaly@tarvizio.hu

AZ OLDAL SZERKESZTÉS ALATT!!

Ez volt tavaly:

A sárkányok gyorsulnak

 
Június 28-án Balatonföldváron, július 12-én pedig Gyékényesen rendeznek sárkányhajó gyorsulási bajnokságot – jelentették be a szervezők a mai balatonföldvári sajtótájékoztatójukon.
 
Holovits Huba, Balatonföldvár polgármestere a tájékoztatón elmondta, hogy szívesen fogadták be ezt az új rendezvényt. A városban 10 éve honosodott meg az evezős sport, s ezt most egy úgy új vízi sporttal, a sárkányhajózással is ki tudják egészíteni. Egy turisztikai pályázaton lehetőségük nyílt két hajót, teljes felszereléssel beszerezni, így jókor jött a gyékényesi versenyeket szervező csapat megkeresése. Holovits Huba szerint ez a déli parton először megrendezett verseny jó hagyomány teremt, s bízik abban, hogy ezzel egy újabb kínálattal tudnak a városba érkező turistáknak kedvezni.
 
 
Kisiván István, Gyékényes polgármestere a náluk már hagyományosnak nevezhető versenyekkel kapcsolatban arról beszélt, hogy reméli Földváron is ezres nagyságrendben érkeznek versenyzők és nézők a versenyre. Gyékényesen, Európa egyik legtisztább vizű taván idén már harmadszor jönnek össze a sárkányhajózás szerelmesei, hogy eltöltsenek egy jó napot. Idén -  a tavalyihoz hasonlóan – határnyitással együtt rendezik a versenyt, mely  a falunapi rendezvénnyel egy helyszínen zajlik, így Horvátországból is várnak csapatokat.
 
Tar Mihály a sárkányhajós gyorsulási versenyek kitalálója, s a bajnokságok főszervezője szerint érdemes bármelyik versenyre is ellátogatni, vagy akár azokon elindulni. Egy látványos, a megszokott sárkányhajós versenyeknél pörgősebb, mert mindössze százméteres pályán megrendezett versenyekről van szó. Ez olyan rövid táv, amelyen nem lehet taktikázni, csak húzni kell a lapátokat. ettől azonban nem kell megijedni, ugyanis a szervezők arra is figyelnek, hogy az amatőrök és profik külön kategóriákban versenyezzenek. Így aztán, ha egy baráti társaság, céges, vagy település közösség szeretné kipróbálni magát, s jó hangulatban eltölteni egy vidám napot, akkor mindenképpen érdemes versenyzőként is részt venni ezeken a bajnokságokon. Mindkét versenyen egyébként a Kanizsa Sárkányhajó SE csapata biztosítja a személyi feltételeket, akik nélkül ezeket nem lehetne megrendezni – tette hozzá a bajnokságok főszervezője.
 
 
A versenyekre a hivatalos kiírás szerint 16 fős csapatok jelentkezését várják. Külön kikötés csak annyi, hogy legalább négy nőnek kell a hajókba ülni, de „csak csajos” típusú legénység nevezhet. A szervezők gondoskodnak minden „kellékről” , így ők biztosítják a dobosokat, kormányosokat, hajót, lapátot, mentőmellényt. A verseny főszervezője azt mondta, hogy ez utóbbiak használatát komoly szigorral fogják ellenőrizni, s azt a csapatot, ahol csak egyetlen versenyző s kikapcsolt mellényben ül a hajóban, azonnal kizárják a futamból.
 
A versyenekkel kapcsolatban további részletek a honlapokon találhatóak: